2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Šokoladinis kavos-mėtų tortas bei keletas minčių apie pavasarį. :)

Šlapia. Saulėta. Ir šiek tiek žalia. Ką primena? Ogi pavasarį. Nors jis artėja ne taip greitai kaip norėtųsi (tai yra, kovo mėnesį mes gauname dar pasidžiaugti paskutiniu žiemos pasispardymu), bet ką padarysi... Aišku, pavasaris daugumą žmonių (ir ne tik) pažadina iš snaudulio, tačiau tikriausiai šįkart teks patiems pasižadint :)
 Šis tortas buvo keptas ojojoj kaip senai (bet labai greitai suvalgytas!), dar per nacionalinę pyragų dieną. Grįžus iš mokyklos išnaršiau visą internetą, ieškodama receptų, ir galiausiai, nieko gero neradus, sujungiau du receptus (ganache ir biskvito) į vieną.






Šokoladinis kavos ir mėtų tortas

Skonis: 10/10. Nors biskvitas man gavos kiek kietokas, bet užtat pjaustėsi gražiau!
Sudėtingumas: Šį tortą pagaminti žymiai lengviau nei kitus.
Porcijos: Gaunasi vidutinio dydžio tortukas. :)
Ar gaminčiau dar kartą? Taip taip taip!
Radau Exclusively food (biskvitas) ir The Caker (šokoladinis ganache)

Reikės:
Biskvitui:
  • 125 g. sviesto
  • 100 g. juodo šokolado
  • 155 ml. vandens
  • 1 1/2 a.š. kakavos
  • 1/2 a.š. kavos (aš dėjau daugiau, bet šiaip-pagal skonį)
  •  3/4 puodelio caster sugar (aš naudojau paprastą cukrų)
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 didelio kiaušinio
  • 125 g. miltų+1 1/4 a.š. kepimo miltelių+1/4 a.š. druskos     

Šokoladiniui ganache:
  • 250 ml. riebios grietinėlės
  • 250 g. labai gero, 70%-80% juodo šokolado, sukapoto
  • 1-2 a.š. vanilinio cukraus
Šokoladiniui "apdengimui"
  • 100 g. juodo arba pieniško šokolado
  • 50 ml. grietinėlės arba ~30 ml pieno+~20 g. sviesto  
  • Lazdyno riešutų


Ant silpnos ugnies užkaiskite sviestą, šokoladą, vandenį, kavą ir cukrų. Retkarčiais pamaišykite ir nuimkite nuo ugnies iškart tik ištirps sviestas su šokoladu. Perkelkite mišinį į didelį indą ir palikite atvėsti 15 min.
 Įdėkite kiaušinį ir vanilinį cukrų į šokolado mišinį. Su elektriniu mikseriu išplakite, kol viskas susimaišys ir tirps bei turėsite vientisą tekstūrą. Įdėkit miltų ir paplakite dar apie minutę. Perpilkite mišinį į sviestu išteptą arba kepimo popieriumi aptiestą kepimo formą. Kepkite 45-50 min. 160°C temperatūroje.
 Kai biskvitas bus iškepęs ir atvėsęs, su siūlu arba peiliu perpjaukite jį išilgai per pusę.


Toliau, ganache. Pastatykite grietinėlę ant vidutinės ugnies ir kaitinkite iki virimo (atsiras maži burbuliukai). Iškart nuimkite nuo ugnies ir karštą grietinėlę užpilkite ant sukapoto šokolado. Švelniai pamaišykite, kol įsitikinsite, kad grietinėlė apima visą šokoladą, tada palaikykite nemaišydami apie minutę. Pastovėjus, sumaišykite, kol viskas ištirps. Įdėkite vanilę. Pertepkite kremu biskvitus ir įdėkite į šaldytuvą kol sušals.

Kai tortas "nebejudės", ištirpdykite šokoladą su grietinėle ir gražiai apdenkite. Pabarstykite lazdyno riešutais.


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą